Ajatuksia poikkeustilasta

Pienyrittäjät ja erityisesti palveluammateissa toimivat ammatinharjoittajat ovat nyt taloudellisesti erittäin ahtaalla vallitsevassa koronatilanteessa. Me parturi-kampaajat esimerkiksi teemme käsityötä, mikä tarkoittaa sitä, että voimme tehdä vain rajallisen määrän asiakkaita. Tämä ei mahdollista järin suuria tuloja normaalioloissakaan. Moni meistä saa kulujen jälkeen nippa nappa elantonsa. Viimeisten kahden viikon aikana olen saanut tehdä töitä vain neljäsosan siitä, mitä normaalioloissa ja suunta on laskeva.

Kiitos, kun käytät palveluitani

Ristiriitaista kyllä, otan työt kiitoksella vastaan, mutta toisaalta pelkään läheisteni ja oman terveyteni puolesta. Jokainen tehty palvelu on riski sekä minulle itselleni että läheisilleni. Siksi käytän kotikäynneillä hengityssuojainta, pesen käteni huolellisesti ja käytän käsidesiä. Haluan uskoa, että näistä toimenpiteistä on hyötyä sekä asiakkaan että minun terveysturvallisuudelle, Kaiken muun ajan vietän karanteenin omaisissa olosuhteissa eskarini kanssa, jotta en saisi tartuntaa enkä ennen kaikkea olisi yksi niistä, jotka tietämättään levittävät tartuntaa.

Syyllistäminen ei auta ketään

Tämä ei ole kenenkään syytä, paitsi ehkä vähän sen kiinalaisen, joka pahaa aavistamatta söi lepakkokeittoa. Ja myös niiden viranomaisten, jotka leimasivat uudenlaisesta terveysuhasta kertoneen lääkärin kapinalliseksi, joka halusi vain aiheuttaa häiriötä poliittisessa kentässä. Ilman tätä virhetulkintaa, koronavirusta vastaan olisi voitu alkaa tehokkaammin taistella varhaisemmassa vaiheessa ja rajata tehokkaammin sen vaikutuksia.

Sormella osoittelu ei kuitenkaan tässä tilanteessa auta yhtään ketään. Voimme ainoastaan noudattaa ohjeita ja suojella itseämme, mutta niin kauan kuin kaikki on pelkästään suositusta eikä valtio ole saanut tehtyä ratkaisua tukipaketeista, pienyrittäjien on aivan pakko tehdä ne asiakkaat, jotka vielä palveluita ostaa. Kampaamo- ja kauneudenhoitopalveluita ei ole mahdollista tehdä etätyönä. Meidän palveluistamme maksetaan vasta palvelun jälkeen, joten liki nollatuloilla jo mennään. Nyt ei auta kuin luottaa siihen, että valtio pitää huolen omistaan parhaan kykynsä mukaan. Meillä jokaisella on oikeus sosiaaliturvaan, josta toki voidaan myös poikkeuslailla poiketa.

Nyt on ollut nähtävissä, että Kiinassa epidemia alkaa olla hiipumassa. Se luo uskoa siihen, ettei tämä tilanne kestä Suomessakaan ikuisesti. Tästä selvitään yhdessä ja kuljetaan kohti valoa tunnelin päässä.

Omaan napaan tuijottaminen kriisissä on normaalia

Me pienyrittäjät olemme ehkä niin ahdistuneita omasta taloudellisesta tilanteestamme, että emme täysin ymmärrä, että myös palkansaajilla on huoli toimeentulostaan. On aivan selvää, että tästä seuraa taloudellinen taantuma. Lamaa voi ehkäistä vain ja ainoastaan kuluttamalla. Tässä tilanteessa on kuitenkin erittäinkin ymmärrettävää, että jokainen haluaa elää säästeliäästi ja ostaa vain välttämättömän. Ymmärrän hyvin, että kampaamopalvelut eivät ole kärjessä, kun mietitään asiaa välttämättömyyden kannalta.

Huolehdi myös hiuspohjastasi

Henkilökohtainen hygienia on kuitenkin tärkeää. Sen lisäksi, että tehokuuraamme käsiämme ja desifioimme niitä kannattaa muistaa pitää huoli myös kasvojen ihosta, hiuspohjasta ja hiuksista, joita ainakin itse hipelöin huomaamattani, vaikka sitä pitäisi erityisesti nyt välttää. Verkkokaupastani voit ostaa niin kauneudenhoitotuotteet kuin hiustenhoitotuotteet nopealla toimituksella vaikka kotiovelle helposti. Jos tarvitset apua tuotteiden valinnassa, voit aina soittaa, laittaa viestiä vaikka Facebookissa tai kysyä sähköpostilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *